Tietoja ryhmästä

Kasettilamerit on alunperin vuonna 2011 perustettu magneettisen ja optisen median arkistointiin erikoistunut digiarkeologiryhmä. Toimintaa kehitettiin alusta alkaen ja Kasettilamerit ry perustettiin heinäkuussa 2019. Yhdistyksen tarkoitus on lisätä kiinnostusta ja tietoisuutta digitaalisen kulttuurin, ohjelmistojen ja tiedon arkistointia kohtaan. Lisäksi tarkoituksena on huolehtia datan säilymisestä kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta katsottuna jälkipolville.

Arkistoimme kaikkea erilaisille medioille tallennettua materiaalia riippumatta alustasta. Vuosien varrella olemme arkistoineet muun muassa Commodore 64, Vic-20, Amiga, Atari ST, PC (3.5″ ja 5.25″), CP/M, Spectrum, Spectravideo, Apple-II ja Amstrad-materiaalia, niin alkuperäisiltä kuin kotitekoisilta medioilta.

Alkuperäisiä pelejä on arkistoitu jo tuhansia puhumattakaan jo kotitekoisista hieman eksoottisista Commodore 64:n turbo tape-nauhoista, joilla ryhmän toiminta aikanaan käynnistettiin.

Tallennetut materiaalit toimitamme medioiden omistajille, erilaisille projekteille ja ryhmittymille sopimuksen mukaan.

Kryoflux (kaikki levykkeet formaatista riippumatta):

  • 3″ disketit
  • 3.5″ disketit
  • 5.25″ disketit
  • 8″ disketit

Omalla softalla / DC2N:llä:

  •  Kaikki C-kasetit, myös audiokasetit

Käytössämme on myös modernimpia Unix/PC nauha-asemia kuten DAT, DLT ja LTO, joilta voimme tallettaa datan talteen. Vanhempia nauha-asemaformaatteja tutkitaan.

Muut formaatit:

  • ROM, EPROM ja Flash-piirit tietokoneista, oheislaitteista, peli- ja utilitymoduuleista yms.
  • CD, DVD, BluRay
  • VHS Amiga Video Backup System
  • Erilaiset kovalevyformaatit (MFM, ATA/IDE, SCSI yms.)

Toimimme yhteistyössä Suomen Pelimuseon, Kansalliskirjaston, SPS:n ja Skrolli-lehden kanssa. Lisäksi järjestämme 2 – 4 kertaa vuodessa erilaisia arkistointitapahtumia. Osallistuimme esimerkiksi Assembly Summer 2015, 2016 ja 2017-tapahtumiin Skrolli-lehden osastolla.

Ryhmässämme on rauta- sekä softapuolen osaamista laajalla skaalalla ja käytössämme on niin kaupallisia, kuin itse toteutettuja työkaluja.

Lisäksi jäseninä toimii muutamia Software Preservation Societyn jäseniä, joten kaikkien alkuperäisten nimikkeiden tallentaminen onnistuu kopiosuojauksista huolimatta viimeistä bittiä myöten.

 

Ainutlaatuista Metsähovin radiotutkimusaseman havaintodataa Auringosta tallennettu

Toisinaan yhdistyksellämme on mahdollisuus päästä tallentamaan hyvinkin mielenkiintoista ja poikkeuksellistakin dataa. Tällä kertaa Jari Mikkilä kävi Kasettilamerit ry:n toimesta kyläilemässä Aalto-yliopiston Metsähovin radiotutkimusasemalla ja sai sieltä mukaansa laatikollisen lerppuja 80-90 -lukujen taitteesta. Mukana oli muutamia vanhoja CP/M -ohjelmistoja, mutta varsinaisena timanttina mukana oli reilu 40 levyllistä Auringosta mitattua havaintodataa. Kuten niin monta kertaa aikaisemminkin, tälläkin… Lue lisää Ainutlaatuista Metsähovin radiotutkimusaseman havaintodataa Auringosta tallennettu

Harvinainen MSX-suomipeli Roller julkaistu

Tänään Kasettilamereilla on kunnia julkaista Triosoftin aikoinaan jakelema suomipeliharvinaisuus Roller. Tämän varsin taidokkaasti toteutetun pelin takana ovat myös Tankista sekä Miner Machinesta tutut Mika Savolainen sekä Tero Weckroth. Kiitokset pelin julkaisuluvasta Mikalle, Terolle ja Triosoft Oylle. Jälleen on yksi pala suomipelien historiaa tallessa sekä pelattavissa! Pelin lisäksi mukana ovat kansipaperien skannit, alkuperäiset ohjeet, päivitetyt ohjeet sekä englanninkieliset ohjeet. Peli on testattu… Lue lisää Harvinainen MSX-suomipeli Roller julkaistu