Tietoja ryhmästä

Kasettilamerit on alunperin vuonna 2011 perustettu magneettisen ja optisen median arkistointiin erikoistunut digiarkeologiryhmä. Toimintaa kehitettiin alusta alkaen ja Kasettilamerit ry perustettiin heinäkuussa 2019. Yhdistyksen tarkoitus on lisätä kiinnostusta ja tietoisuutta digitaalisen kulttuurin, ohjelmistojen ja tiedon arkistointia kohtaan. Lisäksi tarkoituksena on huolehtia datan säilymisestä kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta katsottuna jälkipolville.

Arkistoimme kaikkea erilaisille medioille tallennettua materiaalia riippumatta alustasta. Vuosien varrella olemme arkistoineet muun muassa Commodore 64, Vic-20, Amiga, Atari ST, PC (3.5″ ja 5.25″), CP/M, Spectrum, Spectravideo, Apple-II ja Amstrad-materiaalia, niin alkuperäisiltä kuin kotitekoisilta medioilta.

Alkuperäisiä pelejä on arkistoitu jo tuhansia puhumattakaan jo kotitekoisista hieman eksoottisista Commodore 64:n turbo tape-nauhoista, joilla ryhmän toiminta aikanaan käynnistettiin.

Tallennetut materiaalit toimitamme medioiden omistajille, erilaisille projekteille ja ryhmittymille sopimuksen mukaan.

Kryoflux (kaikki levykkeet formaatista riippumatta):

  • 3″ disketit
  • 3.5″ disketit
  • 5.25″ disketit
  • 8″ disketit

Omalla softalla / DC2N:llä:

  •  Kaikki C-kasetit, myös audiokasetit

Käytössämme on myös modernimpia Unix/PC nauha-asemia kuten DAT, DLT ja LTO, joilta voimme tallettaa datan talteen. Vanhempia nauha-asemaformaatteja tutkitaan.

Muut formaatit:

  • ROM, EPROM ja Flash-piirit tietokoneista, oheislaitteista, peli- ja utilitymoduuleista yms.
  • CD, DVD, BluRay
  • VHS Amiga Video Backup System
  • Erilaiset kovalevyformaatit (MFM, ATA/IDE, SCSI yms.)

Toimimme yhteistyössä Suomen Pelimuseon, Kansalliskirjaston, SPS:n ja Skrolli-lehden kanssa. Lisäksi järjestämme 2 – 4 kertaa vuodessa erilaisia arkistointitapahtumia. Osallistuimme esimerkiksi Assembly Summer 2015, 2016 ja 2017-tapahtumiin Skrolli-lehden osastolla.

Ryhmässämme on rauta- sekä softapuolen osaamista laajalla skaalalla ja käytössämme on niin kaupallisia, kuin itse toteutettuja työkaluja.

Lisäksi jäseninä toimii muutamia Software Preservation Societyn jäseniä, joten kaikkien alkuperäisten nimikkeiden tallentaminen onnistuu kopiosuojauksista huolimatta viimeistä bittiä myöten.

 

NT Rautasen legendaariset tietokonesivut julkaistu uudelleen

Tietokonesivut NT Rautanen (tietokone.ntrautanen.fi) keräsi vuosina 2001–2020 yhteen suuren kokoelman suomenkielistä ja kotimaista kotitietokonehistoriaa ja materiaalia, etenkin Commodoren, Atarin ja varhaisten Applejen kuvakulmasta. Erityisen arvokkaita olivat suomalaisten harrastelijalehtien ja -ohjelmien arkistot. Sivustoa ylläpitivät Niila Rautanen ja Marko Latvanen. Tietokonesivut NT Rautanen katosi verkosta vuosikymmenen alussa, mutta tietokonekulttuurin erikoislehti Skrolli hankki sivujen tiedostot sekä julkaisuluvan Niilalta… Lue lisää NT Rautasen legendaariset tietokonesivut julkaistu uudelleen

Kheops – suuri mysteeri (PC DOS)

Kesälomalla on aikaa pelata, esimerkiksi Arto Ylisaukko-ojan ”Kheops – suuri mysteeri” -peliä (PC DOS), joka julkaistiin vuonna 1993 Komentokeskus Oy:n jakelemana. Peli valmistui kuitenkin jo vuonna 1992, joten samalla vietetään pelin 30-vuotissyntymäpäiviä. Tässä julkaisussa mukana ovat ”Kheops – Suuri mysteeri” -pelin lisäksi erillinen myynnissä ollut demoversio, sekä alkuperäinen ennenjulkaisematon englanninkielinen ”The Great Mystery of Cheops.… Lue lisää Kheops – suuri mysteeri (PC DOS)

Lord of the Maze (Sharp MZ-700/MZ-800) julkaistu!

Lord of the Maze (Sharp MZ-700/MZ-800) julkaistu samanaikaisesti uusimman Retro Rewindin artikkelin kera. Pelin julkaisuluvasta kiitokset Aki Kaukovirralle. Lisäksi kiitokset Toni Cavenille alkuperäisen kasetin toimittamisesta. Tämän harvinaisen Suomi-pelin voitte käydä lataamassa täältä: https://kasettilamerit.fi/lataukset/

MFM-kovalevyn tallennus omalla raudalla

Toisinaan dumppaus vaatii astetta vaativampia toimenpiteitä. Meille toimitettiin vanha MFM-kovalevy, jollaista ei noin vain nyky PC:n perään kytketä. Vanhemmat parrat muistavatkin, että ko. kovalevyt tarvitsevat oman ohjainkortin eli kyseessä on nykymittapuun  mukaan melko vanhaa rautaa. Mutta sitähän lamerit rakastavat. Kyseinen kovalevy ei muutenkaan ollut helppo tapaus, siinä oli tuttuun tapaan bad sectoreita. Mikäpä sen hauskempaa… Lue lisää MFM-kovalevyn tallennus omalla raudalla